Papa mama en kind knuffelen op de bank

Knus de winter door

Stookseizoen

Duik met ons in het verwarmingsseizoen – wij zorgen voor warmte, comfort en besparingen direct bij jou thuis! In dit artikel ontdek je hoe je knus de winter door kunt komen en tegelijkertijd je energiekosten in de hand houdt. 

Cijfers, data en feiten

In Nederland verbruiken 8,3 miljoen huishoudens jaarlijks ongeveer 295 terawattuur energie voor warmte en elektriciteit. Eén terawattuur (TWh) staat gelijk aan één miljard kilowattuur (kWh). Dit is een enorm cijfer dat je met veel kleine energiebesparingstips aanzienlijk kunt verlagen – ongeacht of je in een huurwoning of een eigen huis woont.

Ongeveer 31% van het totale energieverbruik in Nederland komt voor rekening van particuliere huishoudens. 

Ongeveer 64% van ons energieverbruik in huis gaat naar verwarming en warm water. De grootste besparingsmogelijkheden liggen dus bij verwarming en warm water. 

De basisprincipes van verwarming

  • Hoor je het borrelen? Dan moet je mogelijk de radiator ontluchten, bij voorkeur aan het begin van elk stookseizoen. Als er lucht in de radiator zit, wordt deze niet volledig warm en moet de verwarmingsinstallatie meer energie leveren. Mogelijk moet je ook wat water bijvullen. In een appartementencomplex met centrale verwarming moet je direct contact opnemen met de verhuurder of de woningbeheerder, aangezien huurders daar meestal de verwarmingsdruk niet zelf kunnen controleren. 

  • Zorg ervoor dat er geen grote banken of andere meubels direct voor de radiator staan. Ook gordijnen mogen de radiator niet bedekken, anders kan de verwarmingsenergie niet volledig worden benut. Een eenvoudige regel: elke radiator moet goed zichtbaar zijn. Houd ze ook schoon, want stofafzetting vermindert de verwarmingsprestaties. 

  • Slecht sluitende buitendeuren en ramen vergroten warmteverliezen en veroorzaken onaangename tocht. Zo kun je het testen: klem een vel papier tussen het raamkozijn en het gesloten raam. Als je het papier niet kunt uittrekken, is het raam voldoende dicht. Voor tochtige huis- en appartementdeuren kan later een afdichtprofiel worden aangebracht. 

  • Het verlagen van de temperatuur 's nachts of het activeren van een nachtstand bespaart energie. Met een geschikte kamerthermostaat kun je eenvoudig en individueel de verwarmingsduur en -temperatuur instellen.  

  • Meer informatie over kamerthermostaten

Juiste verwarming

man mobiel verwarming met slimme besturing

Herfst en winter betekenen: verwarming aan. Ondanks de hoge energieprijzen kan een gezellig warm huis betaalbaar blijven. We hebben drie tips voor je om snel en eenvoudig een comfortabel binnenklimaat te creëren en toch de kosten onder controle te houden. Zo blijf je warm zonder te veel te betalen: 

  1. Verwarming niet op 'vol vermogen' zetten: oververhitte kamers kosten onnodig veel energie. Elke graad minder verlaagt het verbruik met ongeveer zes procent. Woonkamers hebben een ideale temperatuur van 20 tot 22 graden. In de slaapkamer zijn 16 tot 18 graden vaak voldoende. In de keuken en gang 18 graden, en in de badkamer 22 tot 23 graden. Laat de temperatuur niet onder de 15 graden zakken, anders is er gevaar voor schimmel. 

  2. Deur dicht: een eenvoudige energiebesparingstip met grote impact. Je kunt tot vijf procent op de verwarmingskosten in huis of appartement besparen door de deuren tussen de kamers te sluiten. Vooral voor de slaapkamer, die veel mensen liever koeler hebben. Ook de deuren naar de gang, kelder en zolder moeten gesloten blijven om te voorkomen dat warmte onnodig ontsnapt. 

  3. De juiste instelling: met thermostaatknoppen kun je in elke kamer de ideale temperatuur instellen. Op stand 3 wordt meestal ongeveer 20 graden Celsius bereikt, en tussen de standen is er een verschil van drie tot vier graden. De laagste stand 1 van een thermostaat komt overeen met ongeveer 12 graden. Op stand 5 kun je rekenen op een temperatuur van 28 graden. 

Slimme radiator knop
Slimme radiator knop

Slimme, programmeerbare thermostaten maken verwarming met een druk op de knop mogelijk. Je kunt hiermee zowel de ideale kamertemperatuur als de gewenste verwarmingsschema's instellen. Ze bieden de perfecte combinatie van comfort en energiebesparing. Een bijkomend voordeel is dat je een slimme thermostaat zelf eenvoudig kunt installeren, zelfs als je geen specialist bent. Met Eve Thermo is het installeren bijzonder eenvoudig. Vervang simpelweg je bestaande thermostaat, pak je smartphone erbij en begin. Je stelt de schema's eenvoudig in met de Eve-app, die ze direct op het apparaat opslaat. 

Tip voor huurders: slimme thermostaten kun je ook in huurwoningen zelf aan de radiator installeren en bij vertrek weer meenemen. 

Slimme ramen
Slimme radiator knop op radiator onder dakraam

Om in de winter bij het ventileren geen waardevolle warmte te verliezen, kun je slimme technologie gebruiken. In plaats van het thermostaat telkens uit- en weer in te schakelen bij het openen van een raam, bieden wij elektrische aandrijvingen voor verwarmingskleppen en raamcontacten aan. Wanneer een raam wordt geopend, detecteert het raamcontact dit en stuurt automatisch een signaal naar de aandrijving, die vervolgens de verwarming uitschakelt. 

Slimme automatisering
man en vrouw kijken naar ipad

In een Smart Home kun je de verwarmingskosten eenvoudig verlagen. Met op maat gemaakte tijdschema's en persoonlijke verwarmingsprofielen voor werkdagen en weekends kun je energie efficiënt besparen. Een slimme ruimteregeling maakt het mogelijk om de Eco-modus in ongebruikte ruimtes te activeren, terwijl slimme thermostaten flexibel de temperatuur aanpassen. Door slimme thermostaten, zoals Busch-free@home®, te integreren, kun je niet alleen de gewenste temperatuur verlagen bij het verlaten van je huis, maar ook andere slimme apparaten aansturen – een effectieve manier om energie te besparen. Bovendien helpt een automatische rolluikregeling om de verwarmingskosten te verlagen en de warmte binnen te houden. Volgens het Smart Home Initiative Deutschland kun je met dergelijke slimme apparaten ongeveer 20 tot 30 procent van de verwarmingsenergie besparen, en de kosten worden doorgaans al binnen twee jaar terugverdiend. Bij stijgende energieprijzen gaat dit zelfs nog sneller.