De bestelling kon niet worden verzonden.
De bestelling is succesvol verzonden.
Renovatie woonkamer
Heb je genoeg van je woonkamer? En hebben de laatste jaren hun sporen nagelaten op de muren, vloer en meubels? Dan is het tijd voor een renovatie! Met een paar eenvoudige stappen kun je geweldige resultaten bereiken in je eigen leefruimte.
Je moet de volgende dingen overwegen en bepalen voor je "woonkamer renovatie" project:
- In welke mate je wilt renoveren.
- Maak een gedetailleerd plan van doelen en kosten.
- Stel een budget vast voor de hele renovatie.
- Ruim voldoende tijd in voor de realisatie.
10 stappen naar een nieuwe woonkamer
1. Plannen
Verzamel ideeën en inspiratie voor je nieuwe woonkamer. Wil je de kamer moderniseren, gezelliger maken of gewoon een opfrisser? Zodra je deze vraag hebt beantwoord en hebt nagedacht over de specifieke stappen die je moet nemen, is het tijd om de materialen te kopen. Zorg ervoor dat je van elk materiaal de juiste hoeveelheid koopt. Zorg ervoor dat je de oppervlakte van de kamer goed hebt opgemeten.
2. Voorbereidend werk
Nu kun je het voorbereidende werk voor je woonkamerrenovatie doen. Je moet genoeg helpers organiseren om zware kasten en banken te dragen. Je kunt dingen die je wilt houden tijdelijk opbergen in een andere kamer of in de kelder. Alles wat weg moet, kun je weggooien, weggeven of verkopen. Scheur indien nodig de oude vloerbedekking eruit en verwijder het oude behang. Vergeet niet de plinten te verwijderen en de deuren en ramen af te plakken. Het kost immers veel moeite om verf- en lakspetters hier achteraf weer vanaf te halen. Verwijder lampen, stopcontacten en lichtschakelaars. Belangrijk: schakel vooraf de stroom uit.
3. Muren
De eerste stap is het aanpakken van de muren en het plafond. Gespecialiseerde schildersbedrijven helpen je bij deze stap van de renovatie.
Gaten en scheuren worden gepleisterd en vervolgens geverfd of behangen. Nieuwe kleuren kunnen de kamer groter of kleiner doen lijken. Houd rekening met kleurenpsychologie bij het kiezen van je nieuwe muurkleur. Geel heeft bijvoorbeeld een opwekkend effect, terwijl een koele blauwe kleur een kalmerend effect heeft. Lichte kleuren geven de indruk van een grotere ruimte dan een donker geschilderde kamer. Als je een kleine woonkamer hebt, vermijd dan donkere kleuren bij het renoveren, omdat ze licht absorberen en de kamer nog kleiner doen lijken.
4. Vloerbedekking
Nu is de vloer aan de beurt. Als je een houten vloer hebt, is het vaak voldoende om deze op te schuren en opnieuw in de olie te zetten. Als je een nieuwe vloer gaat leggen, zijn er verschillende materialen beschikbaar. Kliklaminaat is een hit sinds de jaren 1990. Laminaat, vinyl en PVC zijn onderhoudsarm, slijtvast en gemakkelijk te leggen. Omdat deze vloerbedekkingen verkrijgbaar zijn in verschillende dessins, kunnen ze perfect worden afgestemd op je interieurstijl, bijvoorbeeld in hout- of tegellook.
5. Plinten en lampen
Zodra de vloer is gelegd en de muur is gedroogd, kun je de plinten plaatsen. Net als voor de vloer zelf zijn er talloze opties - van massief hout tot kunststof, van minimalistisch tot opvallend. Bijzonder praktisch: modellen met een ingebouwde kabelgoot. Deze zorgen ervoor dat lelijke kabels gewoon uit het zicht verdwijnen. Je kunt er ook de lampen weer aan bevestigen.
6. Lichtschakelaars en stopcontacten
Nu de afdekplaten van lichtschakelaars en stopcontacten zijn verwijderd, is het een goede gelegenheid om een nieuw ontwerp te kiezen dat bij je nieuwe woonkamer past, afhankelijk van de staat van de afdekplaten. Vooral lichtschakelaars en stopcontacten worden vaak verwaarloosd, maar ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan de algemene indruk van een kamer.
Als het inbouwelement nog in goede staat is, kun je ook gewoon nieuwe frames en wippen plaatsen. Zorg ervoor dat de afmetingen identiek zijn aan die van het vorige model. Vraag dit van tevoren na bij uw elektricien. De frames en wippen kunnen nu namelijk meer dan alleen wit zijn. Schakelaarseries zoals future linear®, Busch-art linear® of Busch-axcent® pur brengen kleur in het spel.
7. Uitrusting
Nu je klaar bent met het tijdrovende werk, is het tijd om je pas gerenoveerde kamer in te richten. Zelfs als je geen nieuwe meubels koopt, kun je je kamer een compleet nieuwe look geven. Wie zegt immers dat elk meubelstuk terug moet naar zijn oude positie? Natuurlijk dicteert de kamer bepaalde plaatsingen - door de indeling, stopcontacten of aansluitingen. Toch is het de moeite waard om de vorige opstelling op de proef te stellen en nieuwe variaties uit te proberen.
8. Binnenklimaat
Gebruik voor een goed binnenklimaat planten die dit bevorderen, zoals berkenvijgen, booghennep of nestvarens. Planten zorgen ook voor een frisse sfeer.
10. Accessoires
Met accessoires kun je snel nieuwe accenten zetten. Een nieuwe lamp of een nieuw vloerkleed dat bij de kleur van de kamer past, doen vaak wonderen en kosten niet veel. Voeg een paar bijpassende nieuwe kussens, vazen en fotolijstjes toe en je nieuwe kamer is klaar!
Wist je eigenlijk dat...
... de woonkamer ontstond in de eerste helft van de 19e eeuw. Vanaf ongeveer 1815 baarden elegante Biedermeier-meubelen van fijn gepolijst en decoratief generfd hout opzien. Tafels, stoelen, ladekasten en gestoffeerde meubels zijn gemaakt van notenhout, mahonie of kersenhout. De inrichting is gericht op de representant, zodat de eerste woonkamers niet worden gebruikt om gezellig te wonen, maar eerder om gasten te ontvangen.
... in de jaren 1920 bracht de grammofoon lichtheid en muziek in de woonkamer. Gestoffeerde meubels, bijzettafels en opbergmeubels zijn nog steeds gebaseerd op de Biedermeierstijl. Maar de ontwikkeling van de industriële meubelproductie lag in het verschiet. Een nieuw verlangen naar eenvoudige vorm en goede functie leidde in 1919 tot de oprichting van de Bauhaus-school in Weimar. Deze stijlbepalende onderwijsinstelling beïnvloedt tot op de dag van vandaag architectuur, kunstnijverheid en meubelontwerp.
... de manier waarop mensen de woonkamer gebruiken verandert met de sociale en technologische ontwikkelingen van de 20e eeuw. Vanaf de jaren 1950 werd de opstelling van meubels in de woonkamer, die vandaag de dag nog steeds gebruikelijk is, voor het eerst geïntroduceerd. De eerste in massa geproduceerde televisies vormen het middelpunt van de kamer, waaraan zitmeubels, opbergmeubels en soms verlichting worden toegevoegd.
Waar moet je op letten bij het inrichten van de woonkamer?
Alle meubels in een kamer moeten bij elkaar passen wat betreft basisontwerp en proporties. Zorg ervoor dat de kamer gevuld is maar toch voldoende vrije ruimte heeft.
Je kunt de sfeer van een kamer direct veranderen met een gekleurde muur. Hiervoor heb je een beetje moed en kleurkaarten nodig. Vergelijk verschillende tinten of integreer kleinere kleurvlakken in de woonkamer over meerdere dagen. Zo kun je voelen of je de kleur echt mooi vindt.
Voldoende licht moet ook de kamer in de woonkamer verlichten. Kies voor warme, indirecte verlichting die ook ontspanning en een gevoel van welzijn stimuleert. Verschillende lichtbronnen ondersteunen een knus gevoel. En met een Busch draaidimmer of een Busch-Memory series dimmer® creëert u in een handomdraai de juiste lichtsfeer.
Een te klein vloerkleed ziet er vaak niet uit. Wees daarom wat royaler met de afmetingen van het vloerkleed. Een groot vloerkleed straalt namelijk gezelligheid uit en je kunt het gebruiken als verbindingselement tussen verschillende stukken in de kamer.
Als algemene regel geldt dat je bij het kiezen van meubels of accessoires vooraf moet testen of ze comfortabel en praktisch zijn. Comfort moet tenslotte de hoogste prioriteit hebben in de woonkamer.