Modern woonhuis als vlaggenschipproject

Huis van infralichtbeton, Freising

Deze moderne eengezinswoning ligt aan de rand van Freising (Beieren) tussen een beboste heuvelrug in het noorden en met vrij uitzicht naar het zuiden. Het huis springt direct in het oog door zijn heldere vormentaal. De begane grond is gemaakt van innovatief infralichtbeton. Daarboven zweeft de witte bovenverdieping die aan alle kanten uitsteekt. Het huis, gebouwd door architectenbureau Fiedler + Partner uit Freising, is omgeven door een verzorgde tuin. Op het houten terras met aangrenzend gazon en het ruime, zonnige dakterras aan de rand van het bos is het aangenaam vertoeven. 

De dubbele garage is bereikbaar via de overdekte binnenplaats, evenals twee opslagruimtes en de verwarmings- en technische ruimte. Hierin bevindt zich ook het hart van het geïntegreerde Busch-free@home®-Smart Home-systeem: het System Access Point. Dit biedt toegang tot het systeem via een pc of mobiele apparaten. De functies van de slimme gebouwbesturing kunnen gemakkelijk worden gedefinieerd en geprogrammeerd via een bestaand netwerk of een ad-hocverbinding via wifi. Daarvoor is er geen speciale software nodig. 

Infralichtbeton, architectonische hoogstandjes en gebouwbesturing van Busch-Jaeger komen samen in deze eengezinswoning. 

Bouwmateriaal met uitstekende thermische isolatie-eigenschappen

Infralichtbeton bestaat uit een mix van cement en toevoegingen zoals geëxpandeerde kleikorrels, een minerale en ecologische grondstof. Lastig daarbij is dat het beton ‘stroperig’ genoeg moet zijn wanneer het in de bekisting wordt gegoten, maar ook niet te dun, zodat het niet ontmengt. Het beton heeft een droge dichtheid van 700 kilogram per kubieke meter. De thermische isolatie-eigenschappen zijn ongeveer gelijk aan een bakstenen muur van dezelfde dikte met gevelisolatie. Het innovatieve bouwmateriaal belooft ook een goed binnenklimaat, omdat het vochtschommelingen kan compenseren. 

Maar infralichtbeton overtuigt niet alleen op functioneel vlak. De buitenmuren en de trap naar de bovenverdieping geven de woonruimtes een hele bijzondere uitstraling met hun betonlook. In combinatie met de wit beklede binnenwanden en de opvallend generfde houten vloerplanken weet de architect eenvoud en sfeer perfect te combineren. De schakelaarserie future® lineair van Busch-Jaeger past met haar lineaire design harmonieus in het totaalbeeld. De houtkachel in de woonkamer, vloerverwarming in de hele woning en handdoekradiatoren in de badkamers zorgen voor maximaal comfort. Het huis wordt van energie voorzien door een efficiënte, milieuvriendelijke lucht/water-warmtepomp.

Praktische gebouwbesturing met Busch-free@home®

De uitnodigende entree met eikenhouten voordeur is toegankelijk via de binnenplaats. Met de vingerafdrukmodule van het Busch-Welcome®-buitenstation kunnen bewoners zonder sleutel naar binnen. In de woning worden ze verwelkomd door een ruime garderobe met ingebouwde kasten en het centrale bedieningselement voor het Smart Home: het Busch-free@homePanel 7". Hiermee kunnen sfeervolle lichtscènes worden ingesteld en individuele tijdprogramma's voor het regelen van verwarming en jaloezieën worden opgeroepen. Het touchpanel biedt daarnaast toegang tot de videopost van het Busch-Welcome®-buitenstation. Deze registreert beelden van bezoekers die aanbellen wanneer de huiseigenaren bijvoorbeeld niet thuis zijn. Dit zorgt ervoor dat bewoners zich veiliger voelen in hun eigen huis. 

De hal leidt naar de bijkeuken, het gastentoilet en de voorraadkamer. Na de hal volgt de grote keuken. Hieraan grenst de open woon- en eetkamer met glas van vloer tot plafond, directe en gelijkvloerse toegang tot het houten terras en een open haard. Het hoogtepunt: vanuit de woonkamer, evenals vanuit de hal, hebben de bewoners toegang tot de rechte betonnen trap naar de bovenverdieping. De bovenverdieping van het huis is verdeeld in een lichte, ruime hal, slaap- en kleedkamer, twee kinderkamers en twee badkamers. Beide kinderkamers hebben ramen van vloer tot plafond die naar het zuiden openen. Een daarvan biedt directe toegang tot de loggia op het zuiden met houten dek.   

Bijna alle kamers zijn uitgerust met het compacte Busch-free@homePanel 4,3" met een montagehoogte van slechts acht millimeter. Hiermee kunnen tot 16 functies van het Busch-free@home®-systeem worden bediend. Het systeem wordt bestuurd met tik- en veegbewegingen via het capacitieve glasoppervlak. Nog een hoogtepunt: het systeem kan ook met spraakcommando via de Busch-free@home® APP next worden bestuurd. Het systeem begrijpt zowel spreektaal als directe commando's. Je kunt dus zeggen: "Doe de lichten in de woonkamer aan" of "woonkamer – licht – aan". De populaire virtuele assistent van Amazon kan ook worden geïntegreerd in het Smart Home-systeem van Busch-Jaeger. Met eenvoudige commando's, zoals "Alexa, doe het licht in de keuken aan" of "Alexa, zet de jaloezieën op 25 procent", kunnen zowel individuele wensen worden uitgevoerd als complete scènes worden gestart. Meer entertainment in huis is mogelijk door het Sonos Home Sound System te koppelen in Busch-free@home®. De speakers kunnen heel eenvoudig worden geïntegreerd in scènes, zoals de ‘alles uit’-scène of een sfeervolle scène voor bij het avondeten. Het systeem kan worden bediend via een vaste schakelaar aan de wand, een paneel of de Busch-free@home® APP next en zelfs via spraaksturing.

Smart Home-technologie ook via smartphone te besturen

Busch-free@home® is een moderne en kostenefficiënte oplossing voor huisautomatisering. De configuratie met de intuïtief te bedienen app is zeer eenvoudig. En het beste van alles is dat je op elk moment zelf wijzigingen kunt aanbrengen zonder de hulp van een installateur. Zo bereiken bewoners een hoge mate van comfort, want welke schakelaartoewijzingen of functies echt aan de behoeften van de bewoners voldoen, blijkt vaak pas in het dagelijks leven. 

Maar één ding is zelfs nog voor de verhuizing duidelijk: een huisbesturingssysteem moet zo praktisch mogelijk zijn. Door de Busch-free@home® APP next te koppelen aan het myBUSCH-JAEGER-internetportaal kan de huisbesturing niet alleen thuis via wifi maar ook onderweg met een tablet of smartphone worden bediend. De verwarming kan bijvoorbeeld al op afstand op een aangename temperatuur worden ingesteld. 

Toekomstbestendig

Busch-Jaeger in Huis van infralichtbeton, Freising

De moderne eengezinswoning in Freising, ongeveer 40 kilometer ten noorden van München, overtuigt door zijn strakke design met architectonische highlights, innovatief bouwmateriaal en een gebouwbesturingssysteem dat zorgt voor aanzienlijk meer comfort, veiligheid en energie-efficiëntie. De architect beschouwt de woning dan ook als een vlaggenschipproject voor de hele regio. Dankzij de gebruikte materialen en toekomstbestendige huisbesturingsoplossingen heeft het gebouw een signaalwerking voor talrijke vervolgplannen. 

Foto’s: Fiedler + Partner (Freising)  

 

Geïntegreerde producten van ABB en Busch-Jaeger: 

Busch-Jaeger-schakelaarserie future® linear 
Busch-free@home® 
Busch-Welcome®-deurcommunicatie 
Vingerafdrukmodule  
Busch-free@homePanel 7" 
Busch-free@homePanel 4,3" 
Busch-free@home® APP next