Oude woning wordt Smart Home

Rijtjeswoning, Keulen

De grote droom van een stel uit Duitsland om een eigen woning te bezitten, ging in vervulling. Ze kochten in Keulen een tussenwoning van 185 vierkante meter uit 1969. Dit betekende ook dat modernisering onvermijdelijk was. Een upgrade voor de toekomst stond op het verlanglijstje om zo het nodige wooncomfort te creëren. 

Tijdens een verbouwing van drie maanden werd de oude woning omgetoverd tot een Smart Home. Daarbij was het een must dat de meeste muren intact bleven. Gekozen werd dus voor het draadloze Busch-free@home® wireless-systeem. In dit innovatieve Smart Home-systeem worden sensoren, actoren en intelligente besturing met elkaar verbonden en dat zonder extra bedrading. De inbouwcomponenten kunnen achteraf snel en netjes worden vervangen door bestaande lichtschakelaars, dimmers of jaloezieschakelaars. Dit betekent dat de bestaande elektrische installatie en kabels kunnen worden behouden. Bij renovatieprojecten kunnen zo verlichting, verwarming, airconditioning en raambekleding/zonwering naar het nieuwste Smart Home-niveau worden getild. 

Eenvoudige installatie en configuratie 

 

De draadloze apparaten communiceren via een eigen draadloos protocol in het 2,4Ghz-frequentiebereik. De deelnemers aan de installatie bouwen hierbij een zogenaamd mesh-netwerk op. Dit vergroot het bereik van de apparaten binnen een gebouw. Elk Busch-free@home®-apparaat met een netaansluiting kan namelijk het draadloze signaal van een ander apparaat doorsturen en fungeert dus tegelijkertijd als repeater. De signalen van de stralingsarme apparaten worden naar het System Access Point gestuurd. Zo ontstaat een virtuele kaart op basis van de informatie van de deelnemers. Het systeem kiest altijd de kortste en meest efficiënte weg.   

Eenmaal ingesteld door de elektro-installateur kunnen gebruikers zelf de gebruikersinterface oproepen op een computer of tablet en zo de instellingen wijzigen. De Busch-free@home® APP next maakt dit nog gemakkelijker: hiermee worden alle weergaven geoptimaliseerd voor de displays van mobiele apparaten.  

Busch-free@home® heeft daarnaast een intuïtieve bediening. Bewoners kunnen moeiteloos sfeervolle lichtscènes instellen en hun eigen individuele tijdprogramma's invoeren om verwarming en zonwering te regelen.  

Installatie zowel als configuratie werden als relatief eenvoudig ervaren. En er was nog een aspect dat de bewoners overtuigde om te kiezen voor het Busch-free@home®-systeem, namelijk de flexibiliteit. Je hoeft namelijk niet meteen te beslissen hoe je in de toekomst je schakelaars wilt indelen. Je kunt bijvoorbeeld in eerste instantie verlichting toewijzen aan een schakelaar en met diezelfde schakelaar over een jaar of twee de jaloezieën bedienen. 

Een eind jaren 60-tussenwoning helemaal van deze tijd maken? En voorzien van de meest moderne draadloze gebouwautomatisering? Het kan! Ontdek hoe je van een bestaande woning een Smart Home maakt. 

Busch-Jaeger in Rijtjeswoning, Keulen

Favoriete huisbesturingsfunctie 

 

Het bestaande interieur van het drie verdiepingen tellende huis werd aangevuld met moderne hedendaagse materialen en technologie. Jura-marmer wordt gecombineerd met landhuisvloerplanken van gerookt eikenhout en hoogpolig tapijt. Ongepleisterde baksteen wordt geaccentueerd door witte wanden, turquoise tegels door sierbehang. De open galerij over drie verdiepingen creëert een lichte woonruimte die wordt verbonden door een zwarte wenteltrap. De aangrenzende slaap- en badkamers bevinden zich in de zijvleugel van het huis. 

De favoriete functie van de bewoners is de lichtbesturing. Hiermee kunnen ze ‘s avonds als het donker wordt gewoon op de bank blijven zitten en met hun smartphone de verlichting aandoen en dimmen. Zeker in een groot en open huis als dit, is het heel praktisch dat alle functies via de smartphone te bedienen zijn en je niet constant naar boven en beneden hoeft te lopen. De open galerijruimte kan bijvoorbeeld met één druk op de knop volledig worden verlicht of gedimd met behulp van de scènefunctie, afhankelijk van hoe de ruimte op dat moment wordt gebruikt. 

Behalve met een smartphone en tablet kunnen de verschillende functies van de huisbesturing ook via schakelaars en het vast gemonteerde Busch-free@homePanel 7" worden bestuurd. Dit kan vrij worden geconfigureerd voor in totaal 16 functies: verlichting inschakelen en dimmen, bewegingsdetectie, raambekleding besturen, scènes, verwarming, airconditioning, tijdfuncties en deurcommunicatie. Het paneel verbindt Busch-free@home® met Busch-Welcome®; een deurcommunicatiesysteem dat bezoekers ‘welkom heet’ bij de voordeur. 

Energieregeling naar behoefte

De montage van een nieuwe verwarmingsinstallatie, ramen, jaloezieën en elektra zorgt voor absoluut eigentijds wooncomfort dat zich aanpast aan de individuele wensen van de bewoners. Alle slaap- en badkamers worden verwarmd door wandverwarming die via radiatorthermostaten in Busch-free@home® zijn geïntegreerd. In de woonruimtes en keuken is vloerverwarming met ruimtetemperatuurregelaars geïnstalleerd. En deze zorgen voor meer energie-efficiëntie in huis.  

Dankzij Busch-free@home® kan de optimale temperatuur individueel per ruimte en naar behoefte worden geregeld, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de functie van de ruimte. In de ECO-stand wordt de temperatuur 's nachts of bij afwezigheid automatisch verlaagd. De verwarming gaat automatisch uit als het raam openstaat, waardoor de energiebalans wordt verbeterd. En ook een optimale lichtbesturing mag niet ontbreken. Dimmers en bewegingsmelders kunnen eenvoudig worden geïntegreerd, evenals een weerstation. 

Met het weerstation buiten aan de gevel kunnen jaloezieën en markiezen op basis van het weer worden bediend. Hij detecteert en verzendt informatie over helderheid, temperatuur, windsnelheid en regen. De gegevens van het weerstation kunnen vervolgens worden gevisualiseerd in de Busch-free@home®-webinterface en de Busch-free@home® APP next. 

Integratie van Alexa en Sonos
Busch-free@home® in rijtjeswoning interieur

Integratie van Alexa en Sonos 

Leef- en wooncomfort wordt steeds slimmer en kan heel eenvoudig in een bestaande woning worden geïntegreerd. Met het innovatieve, draadloze systeem van Busch-Jaeger wordt elke woning eenvoudig een Smart Home, dat door de integratie van andere producten steeds slimmer en veelzijdiger wordt. Zo beschikt deze woning ook over Alexa, dat ondersteuning biedt bij het (via spraak) bedienen van verschillende systemen. En ook deurcommunicatie en Sonos zijn te integreren. 

Alexa, de virtuele assistent van Amazon, kan worden geïntegreerd in Busch-free@home®. Zo kunnen licht, jaloezieën, verwarming en complete scènes in het Smart Home bestuurd worden met eenvoudige commando's als: "Alexa, doe het licht in de keuken aan" of "Alexa, zet de verwarming in de woonkamer op 21 graden".  

Doordat het Sonos Home Sound System is gekoppeld aan Busch-free@home®, kunnen de Sonos-speakers nu ook rechtstreeks worden bediend via een vaste schakelaar aan de wand, een paneel of de Busch-free@home® APP next. 

Modern en flexibel, comfortabel en gezellig, energie-efficiënt en toekomstbestendig: zo maak je ook van elke oudere woning een Smart Home. Deze aspecten spelen een belangrijke rol bij de modernisering van bestaande woningen. 

 

Geïntegreerde producten van ABB en Busch-Jaeger: 

Busch-Jaeger-schakelaarserie future® lineair
Busch-free@home®
Busch-Welcome®-deurcommunicatie

Busch-free@homePanel 7"
Wandcontactdoos met dubbele USB-aansluiting
Busch-Jaeger-bewegingsmelders
Busch-Dimmers®
Busch-Jaeger-ruimtemperatuurregelaars