Levensredder

Rookmelder

De Brandwonden Stichting geeft via de campagne ‘Rookmelders Redders Levens’ belangrijke tips voor bescherming tegen brand. Het doel is om bewustwording te vergroten en ervoor te zorgen dat meer mensen rookmelders installeren en onderhouden. 

Het plaatsen van rookmelders is verplicht in Nederland, maar het werk houdt daar niet op. Regelmatige controle en onderhoud van rookmelders zijn essentieel, want in geval van brand heeft een persoon gemiddeld slechts 120 seconden de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen. 

Hoe vaak controleer jij je rookmelders? Elke vrijdag de 13e zou hieraan moeten herinneren.  

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van brand?

Een derde van alle woningbranden gebeurt als gevolg van elektrische defecten, verouderde apparaten of verkeerd gebruik. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot brand: 

  • Oude elektrische bedradingen moeten door vakmensen worden vervangen. Na maximaal 35 jaar zonder modernisering kan een niet-gerenoveerde elektrische installatie problematisch worden. 
  • Vervang verouderde elektrische apparaten door nieuwe. Want een kabelbreuk kan leiden tot een kortsluiting, wat op zijn beurt vonken, brandende kabels of oververhitting van het apparaat kan veroorzaken. 
  • Een vergeten strijkijzer dat niet automatisch uitschakelt. Hetzelfde geldt voor verwarmingskussens of -dekens zonder automatische uitschakeling. 
  • Meervoudige stekkerdozen die achter elkaar worden geschakeld of als verlengsnoer worden gebruikt. Dit overbelast de stekkerdoos, die na enkele minuten tot wel 200 graden Celsius kan opwarmen. Hierdoor kan smeulbrand ontstaan zonder zichtbare vlammen. 
  • Elektrische verwarmingstoestellen, zoals straalkachels of radiatoren, die niet op de juiste manier worden gebruikt. Deze apparaten kunnen zeer heet worden en daardoor gemakkelijk brandbare voorwerpen rondom het apparaat in brand zetten.

Het optimaal uitrusten van woningen

Een brand komt altijd onverwachts en vaak 's nachts. Juist wanneer iedereen slaapt, worden branden levensgevaarlijk – want in de slaap ruikt de mens niets. Het geeft dan een goed gevoel als rookmelders alarm slaan. Luid en op tijd – zoals onze Busch-Rookalarm®, die bij het minste teken van rook iedereen in huis wakker maakt. Daarom horen rookmelders in alle kamers waar regelmatig iemand slaapt – evenals in de gang. 

  

In woningen of huizen waar mensen met beperkingen of senioren wonen, kunnen extra voorzorgsmaatregelen zinvol zijn. Door afnemend gehoor- en gezichtsvermogen en een beperkte mobiliteit kan de reactietijd aanzienlijk vertraagd zijn. 

Er zijn inmiddels trilalarmen voor 's nachts en lichtsignalen voor overdag, die voor slechthorenden levensreddend kunnen zijn. Ons Busch-Rookalarm® kan worden aangesloten op externe systemen zoals trilkussens voor blinden of lichtsignaalapparaten voor doven, bijvoorbeeld van Tunstall. 

Het is ook aan te raden rookmelders te koppelen, zodat het alarm naar andere kamers of naar familieleden in hetzelfde huis wordt doorgestuurd. 

Met onze gekoppelde rookmelders kun je een soort beschermingsnet opzetten. Als een melder gevaar detecteert, waarschuwen alle geïnstalleerde apparaten de bewoners – ongeacht waar de rook zich bevindt. 

Geschikte rookmelders kunnen ook worden geïntegreerd in een noodoproepdienst voor thuis. Deze zijn dan direct verbonden met een noodoproepapparaat en de meldkamer, die onmiddellijk de 24-uurs meldkamer op de hoogte brengt, die vervolgens de brandweer waarschuwt. 

Voor meer veiligheid in de keuken kunnen warmtemelders worden ingezet. Deze zijn een zinvol alternatief voor rookmelders bij gebruik in de keuken, waar vaak waterdamp ontstaat die een rookmelder per ongeluk kan activeren. Het Busch-Warmtealarm laat zich hierdoor niet afleiden en zelfs de temperatuur van de damp veroorzaakt geen alarm. Het signaal wordt pas geactiveerd bij hitte van meer dan 57 graden Celsius. 

Rookmelders zijn een relatief eenvoudig vroegtijdig waarschuwingssysteem. Al bij het ontstaan van een brand in je woning, biedt de rookmelder bescherming. Daarom moet je deze levensredders altijd in de gaten houden en regelmatig testen. 

Waarschuwingsindicator (3)

Busch-koolstofmonoxidemelder

Kleuren (1)

Bedieningswip: Wit

De Busch- koolstofmonoxidemelder is een melder met elektrochemische sensor. Koolmonoxide (CO) is een onwaarneembaar, kleurloos, reukloos, smaakloos en zeer giftig gas. Het wordt daarom ook wel ‘sluipende moordenaar’ genoemd. CO wordt onder meer geproduceerd door de onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen met onvoldoende zuurstoftoevoer.

Meer informatie

Busch-rookalarm

Kleuren (1)

Bedieningswip: Studiowit

Raam: Studiowit

Combineerbaar met: Busch-free@home®

Het Busch-rookalarm waakt over bewoners, hun dierbaren en waardevolle en persoonlijke eigendommen. De rookmelder waarschuwt betrouwbaar, luid en tijdig bij gevaar en dat 24 uur per dag en zelfs bij de geringste rookontwikkeling. Het is daarmee een echte levensredder. Vooral in woningen, 's nachts, als iedereen slaapt. Want als mensen slapen ruiken ze niets, wat overigens ook voor honden geldt.

Meer informatie

Busch-Ruimteluchtsensor® CO₂

Kleuren (6)

Bedieningswip: Aluzilver

Raam: Aluzilver

De Busch CO₂-melder meet de kwaliteit en vochtigheid van de lucht en regelt de toevoer van verse lucht. Het overzichtelijke display toont de actuele staat van de lucht, het CO₂-gehalte, luchtvochtigheid, luchtdruk en temperatuur. Zodra een van deze waarden wordt overschreden, schakelt hij automatisch ventilatie in of opent hij het raam.

Meer informatie